De les van de ‘bananenboom’

De les van de bananenboom

 

“Nee mam, ik hoef geen banaan.” Afgelopen december toen we in Nederland waren trok Misha een vies gezicht, terwijl een hap nam van een prachtige vlekkeloze gele ‘Jumbo-banaan’. Tja…de ‘verse’ bananen op de Filipijnen hebben inderdaad een ander smaakje en ondanks dat daar áltijd bruine plekken op zitten, smaken ze duidelijk lekkerder! We genieten daarom hier ook elke dag van heerlijke Filipijnse ‘saging’.
Op het braakliggende stukje grond voor ons huis, groeide ook een prachtige bananenboom. Ik zeg groeide….Want helaas op een dag hoorden we grote klappen van een kapmes. ‘Onze’ bananenboom werd rigoureus omgekapt!!

 

Enigszins verontwaardigt keek ik ernaar. Die boom stond toch niemand in de weg?? Waarom doen ze dit!? En de oordelen over deze behandeling borrelden in mij omhoog. Een stukje verderop waar nog meer bananenbomen waren, was ook alles weggekapt! Wat jammer…Maar na een weekje ontdekte ik tot mijn verbijstering iets… Uit die afgekapte stammen, kwamen nieuwe scheutjes tevoorschijn! Hè, wat is dat? Tijd voor een lesje ‘bananenbomen’ via google. Want misschien oordeel ik toch wel te snel…

 

 

Wat bleek? Een bananenboom is eigenlijk helemaal geen boom, maar een plant (er zit geen hout in) en… de plant bloeit maar één keer, draagt maar één keer vrucht en sterft dan af.

Ow…dus een ‘bananenboom’ laten staan nadat hij vrucht heeft gegeven, heeft helemaal geen zin, vandaar dat hij dus na de oogst gekapt wordt. Te snel geoordeeld…
En die scheutjes dan? Hoe zit dat?
Ja, na even doorlezen ontdekte ik:  “Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan groeien. Negen maanden daarna gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp.”

 

 

Ik bekijk die afgehouwen wortelstukken met die nieuwe groene scheut eens van dichtbij.

“Want voor een boom is er, als hij omgehakt wordt, nog hoop,

dat hij zich weer vernieuwt, en zijn jonge loten niet ophouden uit te lopen.

Al wordt zijn wortel in de aarde oud, en sterft zijn stronk in het stof,

bij het ruiken van water zal hij weer uitlopen,

en maakt hij weer een twijg, zoals een plant.”

Job 14 vers 7-9

 

Een les van een ‘bananenboom’ die ik leerde…

 

Oordeel niet te snel, soms is de werkelijkheid anders als wat jij denkt. Dus…probeer achter die werkelijkheid te komen! Ontmoet mensen door ze écht te leren kennen en…oordeel niet!

 

Als het voor ons mensen uitzichtloos of zelfs het einde lijkt, maakt en creëert God iets prachtig nieuws!
Zoals Hij ook Zijn Zoon Jezus gaf! Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht voortbrengen. (Jesaja 11:1)
God gaat door met Zijn werk hier op aarde, ook door jou! Totdat Hij terugkomt op de wolken om alles nieuw te maken!

 

En om nog even terug te komen op die lekkere Filipijnse banaan met bruine vlekken…Kijk naar de binnenkant, want daar gaat het om! “want de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de HEERE ziet het hart aan.”

 

Familie Jansen

Wij zijn William en Monica Jansen. Samen met ons zoontje Misha zijn wij maart 2023 uitgezonden naar de Filipijnen.

JEUGDWERKERS OP DE FILIPIJNEN
Blogberichten

Wilt u ons helpen?

Om ons werk mogelijk te maken zijn we afhankelijk van giften. We waarderen daarom jullie giften enorm!