IHI en DUMI

Alles anders. Wel eens dat gevoel gehad? ‘Wat is het hier anders!’ Misschien toen je in een ander land op vakantie was. Toen je voor het eerst met je nieuwe baan begon. Toen je startte met een nieuwe opleiding. Toen je voor het eerst bij iemand thuis kwam.
Alles anders. Zo kun je onze eerste weken hier in de Filipijnen wel omschrijven!
Als eerste is het hier nu erg warm… En zo vanuit de Nederlandse winter (sneeuw op de dag van ons vertrek!) kan het verschil eigenlijk niet groter! De Filipijnse zomer is begonnen. En dat betekent warm, ja heet en (bijna) geen regen. Het is duidelijk…dit is anders en we moeten hieraan gaan wennen! Vol respect kijken we naar de ‘pushbikers’ die door deze hitte kilometers op een dag heen en weer bij ons door de wijk fietsen (en nee deze fiets is geen ‘lichtgewicht’ of met soepele vering), de omaatjes die elke dag weer de straat schoonvegen en alle anderen die geld ‘moeten’ verdienen en al vegend met een doek over hun voorhoofd gewoon doorgaan.

 

 

Alles anders. Dat merk je al in de meest simpele dingen, iets wat we in Nederland gedachteloos doen: de boodschappen. Na het vinden van een huurhuis verkennen we onze omgeving op het gebied van ‘shoppen’. Mini-winkeltjes met lokale producten, kleine fruitstalletjes met bananen, meloenen en mango’s, ‘streetfood’ wat op de stoep wordt klaargemaakt, een kleine supermarkt aan het begin van de wijk met daarachter de ‘public market’, met groente, fruit en vis. Het ziet er anders uit, het ruikt anders en ja, de producten zijn anders. Het voelt nog niet zo ‘thuis’ en wat onwennig lopen we rond. Toch worden de eerste stapjes naar ‘thuis voelen’ wel gezet, William manoeuvreert de auto als een Filipino door het chaotische verkeer van Manilla heen en we gaan ook ‘even’ met de tricycle naar de markt om eieren te halen die we waren vergeten.

 

 

Alles anders. Dat lijkt niet altijd beter. Neem nu het afval. Alles gaat in één bak en die zet je op maandagmorgen aan de weg. Niks geen scheiden van afval. Of….is alles niet zoals het lijkt? Afgelopen maandag was onze eerste keer ‘afval buiten zetten’. Niet alles past in de emmer, dus een plastic zak met wat karton ligt er bovenop. Even later kijken we naar buiten en is die zak opeens verdwenen…. De straathonden misschien? Maar als we dan wat beter kijken, zien we een oude oma met een wagentje vol karton en even later fietst iemand ook al langzaam langs de prullenbakken… Alles anders. Maar niet alles is zoals het lijkt! En er blijkt dus tóch een soort van afvalscheiding te zijn door de mensen zelf. Vóórdat de vuilniswagen komt, rijden andere mensen hun routes door de straten om van tussen de vuilniszakken te halen, wat ze nog kunnen gebruiken. Wij hebben maar besloten om een doos oud papier aan te leggen en die erbij te zetten volgende week maandag. Hij zal vast verdwenen zijn, voordat de vuilniswagen komt…..

 

Alles anders. Je merkt wel dat ‘anders’ wennen is en tijd kost: nog het grootste deel van onze tijd. Er zijn startgesprekken geweest met de partnerkerk ABCCOP over het inrichten van de komende maanden. De taalstudie begint volgende week en zo vullen de weken zich dag voor dag. Maar niet te ver en te snel, want soms is het net even anders…. Dat maakt het tot een bijzondere ervaring, deze eerste tijd. In Nederland waren we voor ons idee ‘onafhankelijk’ in ons dagelijkse leven en hier zijn zelfs de meest eenvoudige dingen onzeker en zijn we juist afhankelijk. Dat is soms best lastig, maar toch ook mooi en leerzaam, om stap voor stap in afhankelijkheid van God te leven en erop te vertrouwen dat Hij op Zijn tijd en Zijn manier voorziet!

 

 

O ja… Alles anders. We komen nog even terug op de titel van deze blog. Alles anders maakt ook nieuwsgierig en toen er IHI 5 en DUMI 10 bij de toiletten stond, vroeg ik aan de vrouw die daar het geld in ontvangst nam wat dat betekende. Kinderen misschien 5 peso goedkoper? dacht ik met Misha aan mijn hand. Maar nee…dat bleek toch een beetje anders. Wat bleek…de grote boodschap doen is 5 peso duurder dan de kleine…! Vraag ik me toch af: hoe gaan ze dat controleren 😊!? Alles anders is soms ook gewoon leuk!

(voor meer foto’s zie pagina ACTUEEL onderaan)

Familie Jansen

Wij zijn William en Monica Jansen. Samen met ons zoontje Misha zijn wij maart 2023 uitgezonden naar de Filipijnen.

JEUGDWERKERS OP DE FILIPIJNEN
Blogberichten

Wilt u ons helpen?

Om ons werk mogelijk te maken zijn we afhankelijk van giften. We waarderen daarom jullie giften enorm!