Overvloed

Overvloed is soms niet fijn.

Neem nou een overvloed aan mieren. Buiten op zich nog wel prima en ook interessant om te zien om ze met z’n allen een dode kakkerlak opruimen… Maar wandelend door de keukenkastjes wordt het opeens veel minder leuk. Het is een uitdaging om de keuken ‘mierproef’ te houden hier. Zoveel als mogelijk in de koelkast, de open zakjes en pakjes in doosjes en de ‘kostbare’ poedersuiker uit Nederland ook veilig achter glas.

Een overvloed aan verkeer typeert ook wel ons leven hier. Vraag je aan iemand hoe ver weg diegene woont, antwoord je in Nederland vaak in kilometers. Hier in Manilla antwoord je in tijd, bijvoorbeeld: het is ongeveer 2 tot 3 uur rijden… Maar….die overvloed aan verkeer zorgt ervoor dat, welke ‘tijd’ ook genoemd wordt, het wordt altijd gevolgd door de zin: “it depends on the traffic” (het hangt van het verkeer af), dus weet je nog niet precies hoe lang het is. Die overvloed aan verkeer: een feit wat je moet leren te accepteren.

Floodings…een overvloed aan regen zorgt ervoor dat de afvoeren en riolen in Manilla het water niet meer aankunnen. Gevolg: veel ondergelopen straten en steegjes. Soms spannend: kun je er nu nog wel of niet door met de auto, voor de rest valt het voor ons wel mee, ons huis staat in een ‘flood-free-area’ en binnen houden we het ook zo goed als droog. Maar floodings hebben voor anderen in de stad wél grote gevolgen. De lager gelegen huisjes/bouwsel vlak bij de rivieren komen onder water te staan. En een stevig dak hebben ze niet. Zo spraken we een vrouw die vertelde dat de spijkers van het dak losgeschoten waren. Ze had het dak wel terug kunnen krijgen, maar droog was het niet meer…

 

 

Overvloed kan ook juist fijn zijn.

Een overvloed aan eten, aan schoon drinken, aan kleding. Wat leer je dat hier waarderen als je dagelijks langs mensen rijdt die die overvloed niet hebben. We leren dankbaar te zijn voor de overvloed in de gewone dagelijkse dingen. Te meer omdat de verschillen in dit land zo schrijnend groot zijn!

De grootste en meest gezegende overvloed is toch wel de overvloed die we van God krijgen. Een overvloed aan Zijn Woorden uit de Bijbel. Een overvloed van Zijn liefde. Een overvloed van Zijn genade en geduld. Zoals ook Jona wist: “Want ik wist dat U een genadig en barmhartig God bent, geduldig en rijk van goedertierenheid”!

 

 

Overvloed…fijn of niet fijn…wat doe je ermee en hoe ga je ermee om?

Ook dat is lastig… Bij de winkels hier aan het begin van de wijk probeer ik in het Tagalog (Filipijns) te praten met een vrouw. Het is een oudere vrouw die daar regelmatig te vinden is. Ze heeft vaak een klein jongetje bij zich wat nu ook om haar heen loopt. Ze probeert door te bedelen wat van de winkelende mensen te krijgen. Het jongetje ziet er ongezond uit. Slechte kleding, korstjes en bloed op zijn hoofd en bij zijn oren. Maar zijn naam is Christopher…’van Christus’ voegt de vrouw er nog ter verduidelijking aan toe. Christopher.. het betekent ‘hij die Christus in Zijn hart draagt’…
En dan? Wat doe je dan met je overvloed als ‘rijke westerling’? De koek in mijn handen deel ik met Christopher, maar wat is het voor ons vaak een dilemma. Wat doen we met onze overvloed? Wat is wijs om te delen en hoe? Geld? Voedsel? Of toch niet? We hebben er nog geen antwoord op gevonden en doen de ene keer dit, een andere keer weer wat anders.

Ik dacht tijdens mijn gesprek terug aan de vorige blog en glimlachte nog eens extra, het gesprekje was kort en simpel, maar het was toch even contact. Is dat misschien ook al ‘delen’?

Delen van je overvloed is dus soms echt een dilemma. Maar delen van je overvloed is zeker ook een opdracht: “Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.” (Matth. 25) Een overduidelijke opdracht voor ons hier op de Filipijnen. Maar… net zo goed in Nederland.

 

En dan de allerlaatste vraag: wat doen wij met al die overvloed die we van God krijgen? Die overvloed in het praktische, maar ook juist onze geestelijk genadige overvloed. Delen we uit? Durven we dat? Vertellen we over Gods oneindige liefde en genade? Zodat ook anderen erin kunnen delen en de meest genadige overvloed zelf mogen gaan ervaren? “Gaat dan heen” en deel van deze overvloed uit: aan familie, aan vrienden, aan buren, aan de mensen om je heen! En vergeet niet “God is bij ons…tot de voleinding van deze wereld”(Matth.28)

 

(muurschildering bij de Filipijnse kerk die we regelmatig bezoeken)

 

Familie Jansen

Wij zijn William en Monica Jansen. Samen met ons zoontje Misha zijn wij maart 2023 uitgezonden naar de Filipijnen.

JEUGDWERKERS OP DE FILIPIJNEN
Blogberichten

Wilt u ons helpen?

Om ons werk mogelijk te maken zijn we afhankelijk van giften. We waarderen daarom jullie giften enorm!